Skip to content

Chronische hyperventilatie en ademhaling

Iedereen heeft wel eens iemand gezien die een hyperventilatie aanval kreeg. Deze persoon was op dat moment vaak in paniek veroorzaakt door een snelle ademhaling. Mensen in de omgeving kunnen op dat moment reageren door deze persoon een plastic zakje te geven. Ademen in speciale fluitjes of plastic zakjes reguleert je ademhaling bij een acute aanval, maar bij chronische hyperventilatie is de gehele ademhaling ontregeld. Daar helpen dus geen fluitjes en zakjes bij.

Chronische hyperventilatie is echter veel moeilijker te herkennen en slechts zelden echt zichtbaar. Je hebt vaak al jaren vage klachten en bent al diverse malen bij de huisarts geweest. Die heeft jouw waarschijnlijk terug naar huis gestuurd met de mededeling om het “eventjes rustig aan te doen”. Of je bent doorverwezen naar een ziekenhuis waar je uiteindelijk de mededeling krijgt dat ook alles in orde is. Maar hoe kan ik mij dan zo beroerd voelen, terwijl er niks aan de hand is? De hele reeks vage klachten blijven bestaan. Of worden zelfs steeds erger. Je ontwikkelt daardoor irreële angsten en daardoor ontstaan weer meer paniekaanvallen.

Eigenlijk heeft bijna iedereen een verkeerde (te hoge en snelle) ademhaling door ons gejaagde leven en de vaak hoge werk en prestatiedruk, maar de meeste mensen hebben hier weinig last van. Bij, naar schatting, 500.000 Nederlanders zijn er echter wel symptomen die wel eens kunnen duiden op chronische hyperventilatie. Ook al denk je dat je op een juiste manier ademt dan nog kan de ademhaling helemaal verkeerd zijn.

Meepng-plaatje-handboek_coaching-voor-mensen-met-chronische-hyperventilatie_vanklachtnaarkracht_v1-0r weten? Neem Contact op of download het Ebook voor meer informatie over coaching.

facebook_2015_logo_detail

robadb View All

Eigenaar van Klacht naar Kracht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: