Skip to content

Overwinnen = Doen

Mooi artikel. Geleend van praktijkvanrietveld.nl

1. Eerst doen, dan denken!

Vaak denken mensen eerst (heel lang) na voor ze iets doen. “Zal ik nou wel of niet gaan sporten?” Draai het eens om: ga eerst sporten en bedenk dan of je er zin in had. Hoe pas je dit toe op angst? In de zomervakantie bezochten wij een bostoren van 36 meter hoog. Bijna aan de top was er een net waarop je kon lopen. Je keek dan meters naar beneden en kon ervaren hoe hoog het was.

Mijn kinderen (die tip 1 nog van nature toepassen) renden meteen het net op en hadden zichtbaar plezier. Ik twijfelde en begon te denken: jeetje wat hoog, levensgevaarlijk, daar ga ik echt niet op, ik kijk wel uit! In een helder moment besloot ik tip 1 toe te passen en ik liep gewoon het net op. Het was even onwennig en na een minuut voelde ik mij op mijn gemak. Ik speelde met mijn kinderen, kon ervaren hoe die hoogte echt voelt en het was een magische gebeurtenis. Achteraf dacht ik alleen: wauw, mooi dat ik dit heb meegemaakt! Ter inspiratie een klein filmpje .

2. Stel jezelf twee vragen:

  1. Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Als je het antwoord op deze vraag weet is het vaak niet meer eng om tot actie over te gaan. Je wilt bijvoorbeeld graag een keer praten met iemand die veel ervaring heeft in jouw vakgebied of je wilt om loonsverhoging vragen. Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Je kunt afgewezen worden. Hoe erg is dat?
  2. Wat als alles lukt? Deze vraag stellen mensen die in angst zitten zichzelf meestal niet. Ondernemers hoor ik zich vaak zorgen maken dat ze te weinig verdienen als ze een eigen zaak beginnen. Ik vraag dan altijd: “Stel je eens voor dat je vier keer zoveel gaat verdienen als ondernemer dan je nu doet, hoe zou dat zijn?”

Neem contact op voor coaching bij chronische hyperventilatie , angst, hypochondrie en stress info@vanklachtnaarkracht.live

robadb View All

Eigenaar van Klacht naar Kracht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: