Skip to content

Chronische hyperventilatie oorzaken en tips

Chronische hyperventilatie is een aandoening waarbij iemand langdurig en overmatig ademt, waardoor er een verstoring ontstaat in de balans tussen koolstofdioxide en zuurstof in het lichaam. Deze aandoening kan leiden tot verschillende symptomen, zoals kortademigheid, duizeligheid, vermoeidheid en spierpijn. In deze blog bespreken we de mogelijke oorzaken van chronische hyperventilatie en hoe je hiermee om kunt gaan.

 1. Angst en stress: Een van de belangrijkste oorzaken van chronische hyperventilatie is angst en stress. Mensen die lijden aan angst- en paniekaanvallen hebben vaak de neiging om sneller en dieper te ademen, waardoor ze hyperventileren. Deze hyperventilatie kan op zijn beurt weer leiden tot meer angst en paniekaanvallen, waardoor er een vicieuze cirkel ontstaat.

Stress kan ook leiden tot hyperventilatie. Wanneer iemand gestrest is, produceert het lichaam adrenaline, wat leidt tot een verhoogde ademhaling. Dit kan resulteren in chronische hyperventilatie als de stress blijft aanhouden.

 1. Fysieke factoren: Chronische hyperventilatie kan ook worden veroorzaakt door verschillende fysieke factoren. Een van deze factoren is de aanwezigheid van een longaandoening, zoals astma of COPD. Wanneer de luchtwegen vernauwd zijn, kan het moeilijk zijn om voldoende zuurstof in te ademen, waardoor het lichaam overmatig gaat ademen.

Een andere mogelijke oorzaak is de aanwezigheid van een slaapstoornis, zoals slaapapneu. Mensen met slaapapneu hebben vaak de neiging om sneller en dieper te ademen wanneer ze wakker worden, om hun zuurstofniveaus te verhogen. Deze hyperventilatie kan zich ook voordoen tijdens het wakker zijn, en kan resulteren in chronische hyperventilatie.

 1. Hormonale veranderingen: Hormonale veranderingen kunnen ook leiden tot chronische hyperventilatie. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen tijdens de zwangerschap, wanneer de hormonale niveaus van een vrouw aanzienlijk veranderen. Deze veranderingen kunnen leiden tot een verhoogde ademhaling, wat kan resulteren in hyperventilatie.
 2. Psychologische factoren: Tot slot kunnen psychologische factoren ook bijdragen aan het ontstaan van chronische hyperventilatie. Mensen met een geschiedenis van trauma, bijvoorbeeld, kunnen gevoeliger zijn voor stress en angst, waardoor ze meer kans hebben op hyperventilatie. Ook kunnen mensen met een persoonlijkheidsstoornis, zoals borderline, gevoeliger zijn voor hyperventilatie als gevolg van stress en angst.

Hoe kun je omgaan met chronische hyperventilatie?

Als je last hebt van chronische hyperventilatie, is het belangrijk om de oorzaken aan te pakken. Hier zijn een paar tips:

Als je last hebt van chronische hyperventilatie, zijn er verschillende dingen die je kunt doen om hiermee om te gaan. Hieronder vind je een aantal tips:

 1. Ademhalingstechnieken: Een goede ademhalingstechniek kan helpen om de ademhaling te normaliseren en de symptomen van hyperventilatie te verminderen. Er zijn verschillende ademhalingsoefeningen die je kunt doen om je ademhaling te vertragen en te verdiepen. Zo kun je bijvoorbeeld proberen om bewust langzaam in te ademen en vervolgens rustig uit te ademen.
 2. Ontspanningsoefeningen: Ontspanningsoefeningen, zoals yoga of meditatie, kunnen helpen om stress en angst te verminderen en de ademhaling te normaliseren. Deze oefeningen kunnen ook helpen om de spierspanning te verminderen, wat kan bijdragen aan een betere ademhaling.
 3. Vermijd triggers: Als je weet wat je hyperventilatie triggert, kun je proberen deze triggers te vermijden. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je bepaalde situaties vermijdt of dat je jezelf beschermt tegen overmatige stress.
 4. Praat erover: Praat met vrienden, familie of een professionele hulpverlener over je hyperventilatie en wat je eraan kunt doen. Het kan ook helpen om ervaringen te delen met andere mensen die last hebben van hyperventilatie.
 5. Onderzoek professionele hulp: Als je hyperventilatie ernstig is en je dagelijks functioneren be√Įnvloedt, kan het helpen om professionele hulp te zoeken. Een therapeut kan je helpen om de oorzaken van je hyperventilatie te begrijpen en te behandelen, bijvoorbeeld door middel van cognitieve gedragstherapie of ademhalingsoefeningen.
 6. Vermijd overmatige koffie en alcohol: Koffie en alcohol kunnen de symptomen van hyperventilatie verergeren, dus het kan helpen om deze dranken te verminderen of helemaal te vermijden.
 7. Slaap voldoende: Een goede nachtrust kan helpen om stress te verminderen en de ademhaling te normaliseren. Zorg daarom voor voldoende slaap en probeer een regelmatig slaapritme aan te houden.

robadb View All

Eigenaar van Klacht naar Kracht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: